تقویت تحمل گیاه گندم در مقابل تنش های محیطی با دستاورد محققان ایرانی

تقویت تحمل گیاه گندم در مقابل تنش های محیطی با دستاورد محققان ایرانی

دانلود فایل: پژوهشگران دانشگاه صنعتی اصفهان با مطالعه و بررسی خاصیت های کیفی موسیلاژهای ریشه گندم در حضور قارچ هم زیست Piriformospora indica، اثر آنرا بر خاصیت های فیزیکی و مکانیکی خاک بررسی کردند.


به گزارش دانلود فایل به نقل از ایسنا، طرح «بررسی خاصیت های کیفی موسیلاژهای ریشه گندم در حضور قارچ هم زیست Piriformospora indica و اثر آن بر خاصیت های فیزیکی و مکانیکی خاک» در چارچوب طرح پسادکتری فاطمه حسینی سده با راهنمایی محمدرضا مصدقی و حمایت بنیاد ملی علم ایران اجرا شده است.
حسینی سده که دوره های کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی علوم خاک - علوم خاک و خاک شناسی را در دانشگاه صنعتی اصفهان گذرانده، در رابطه با این طرح توضیح داد: شرایط محیط خاک به صورت پیوسته با آزادشدن ترکیبات آلی از ریشه گیاهان درحال دگرگونی و تغییر است. به ناحیه ای از خاک که در مجاورت ریشه گیاهان قرار گرفته و مستقیماً تحت تاثیر این ترشحات است، ریزوسفر می گویند که خاصیت های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیک آن با خاک توده کاملا متفاوت می باشد.
وی افزود: از طرفی افزایش رطوبت خاک سبب افزایش هدایت هیدرولیکی خاک و تغییر پتانسیل آب در مرز ریشه - خاک می شود و در نهایت به افزایش جذب آب در منطقه توسعه ریشه کمک می نماید.
حسینی سده خاطرنشان کرد: هم زیستی بین گیاهان و قارچ هایی که در سیستم ریشه ای گیاه مستقر شده اند، یکی از شناخته شده ترین و در عین حال گسترده ترین روابط هم زیستی موجود در کره زمین است که نتیجه حاصل از این هم زیستی، فعالیت قارچ برای جذب و انتقال عناصر غذایی به گیاه میزبان است.
ایشان در ادامه اظهار داشت: موقعیت جغرافیایی کشور ایران و میزان و توزیع بارندگی در آن بگونه ای است که ایران را در زمره کشورهای خشک طبقه بندی کرده است. از طرفی، افزایش غلظت گازهای گلخانه ای در اثر تشدید فعالیتهای انسانی و صنعتی و وقوع پدیده تغییر اقلیم سبب افزایش شدت و مدت خشکسالی ها شده است؛ بنابراین، کاهش رطوبت و افزایش مقاومت مکانیکی خاک ناشی از آن می تواند یکی از محدودکننده ترین عوامل رشد گیاه و تولید محصول در کشور باشد.
این پژوهشگر افزود: وجود موسیلاژها در ریشه نقش مهمی در جذب آب توسط گیاه و نگهداشت آب خاک، توان فروروی ریشه در خاک، تشکیل خاکدانه، پویایی فعالیتهای میکروبی، ذخیره کربن و نیتروژن و تغییر فراهمی عناصر غذایی دارد.
وی تاکید کرد: نتایج پژوهش هایی نظیر این پژوهش می تواند برای محققان به نژادی گیاهان که به دنبال راهکارهایی برای تقویت سازوکارهای افزایش تحمل گیاه در مقابل تنش های محیطی و یا شناخت محصولات مقاوم هستند، مفید بوده و مورد استفاده قرار گیرد.
به نقل از معاونت علمی ریاست جمهوری، حسینی سده در انتها تصریح کرد: به نظر می آید مهم ترین چالش در انجام این طرح و سایر طرح های تحقیقاتی، موضوعات مالی است. افزایش قیمت دلار از یک سو و بالا رفتن قیمت مواد اولیه از طرفی در روند تحقیقات، خلل ایجاد می کرد. همچنین، تجهیزات موردنیاز برای این طرح تحقیقاتی در دانشگاه موجود بود؛ اما هزینه استفاده از آنها زیاد بود.




منبع:

1402/11/14
11:48:19
5.0 / 5
319
تگهای خبر: تولید , دانشگاه , محصولات , محقق
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۱
IT File دانلود فایل
itfile.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانلود فایل محفوظ است

دانلود فایل

دانلود و اشتراک گذاری فایل