رییس گروه آموزش عالی پژوهش و فناروی سازمان برنامه و بودجه:

اولویت های حوزه علم و فناوری در سند تحول دولت مردمی مشخص شود

اولویت های حوزه علم و فناوری در سند تحول دولت مردمی مشخص شود

به گزارش دانلود فایل رئیس گروه آموزش عالی پژوهش و فناروی سازمان برنامه و بودجه، برنامه سند تحول دولت مردمی را بویژه در حوزه فرآیندی خیلی خوب توصیف و بر مشخص کردن اولویت های حوزه علم و فناوری در این سند تاکید نمود.


به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، امیرعلی سیف الدین در نشست پیاده سازی سند تحول دولت در حوزه فناوری و اقتصاد دانش بنیان در مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور در سخنانی ضمن اشاره به این که از آغاز دهه نود کشور از توسعه دانشگاه محور به سمت دانش بنیان محوری حرکت کرد، اظهار داشت: متاسفانه در پیمودن مسیر دانش بنیانی که نکته مهم آن، اندازه اقتصاد این حوزه است، گرفتار بی توجهی شده ایم.
وی با تکیه بر اینکه، در خوشبینانه ترین حالت حجم کنونی اقتصاد دانش بنیان در کشور ۳۰۰ هزارمیلیارد تومان و حجم اقتصاد آموزش عالی هم با احتساب دانشگاه آزاد حداکثر ۵۰ هزار میلیارد تومان است، اضافه کرد: در مجموع اگر بخواهیم به دلار روز حساب نماییم کل حجم اقتصاد دانش بنیان و آموزش عالی کشور سرجمع ۸ میلیارد دلار می شود.
سیف الدین اضافه کرد: در این شرایط اگر نرخ رشد سالانه را ۲۵ درصد در نظر بگیریم، طی چهار سال آتی و با تلاش فرآوان حجم این اقتصاد دانش بنیان و آموزش عالی حداکثر دو برابر یعنی ۱۶ میلیارد دلار خواهد شد که این در مقابل درآمد کشور که در بدبینانه ترین حالت ۴۵۰ میلیارد دلار است عددی محسوب نمی گردد.
استاد دانشگاه تهران در ادامه بحث اقتصاد حوزه دانش بنیان را یکی از چالش های جدی دانست و اضافه کرد: ما در ارتباط با موضوعی بحث می نماییم که از درآمد قابل توجهی برخوردار نیست و این نگاه بطور حتم مشکل آفرین است و اقتصاد دانش بنیان را هرچقدر هم به شکل فعلی جلو ببریم باز به سرمنزل نخواهیم رسید.
وی در ادامه، توجه به تفاوت دو مفهوم توسعه فعالیتهای دانش بنیان و توسعه دانش بنیان شدن فعالیت ها را بسیار مهم خواند و اضافه کرد: با جابجایی دو کلمه در این عبارت ها، اقتصاد هم از زمین تا آسمان فرق می کند.
رییس گروه آموزش عالی پژوه ش و فناروی سازمان برنامه و بودجه در ادامه ضمن اشاره به زحمات مسئولان حوزه علم و فناوری کشور در طول سال های اخیر در حوزه اقتصاد دانش بنیان اظهار داشت: دکترستاری در طول سال های اخیر بویژه در توسعه حوزه فرهنگ اقتصاد دانش بنیان خیلی خوب خوب فعالیت کردند و در کنار رسانه ای کردن هرچه بیشتر این اقتصاد و کمک مقام معظم رهبری، این حوزه یک جهشی داشته است که بطور حتم این حوزه نیازمند حمایت های نهادهای بالادستی و البته اجماع در پایین دست است.
سیف الدین تصریح کرد: یکی از بحث های جدی امروز که باید مورد توجه سیاست گذاران حوزه علم و فناوری قرار گیرد این است که در چه وسعتی فعالیت می نمایند، یا باید اقتصاد را به انحاء مختلف بزرگ نماییم یا این که رویکردمان را تغییر دهیم.
وی با بیان اینکه، در سند تحول دولت مردمی باید اولویت های حوزه علم و فناوری مشخص شود، اضافه کرد: باید مشخص شود که کدام صنایع همچون هوافضا، آی تی، بیوتکنولوژی یا نانو فناوری مهمتر هستند و اگر همه مهم باشند یعنی این که هیچکدام مهم نیستند، چونکه حداقل باید اولویت یک و دو سه مشخص شود. ضمن این که در بخش صنعت هم همین است باید در سند تحول مشخص شود کدام صنایع مثلاً آیا حمل نقل مهم می باشد یا خیر، کدامیک باید حفظ و کدامیک قربانی شود.
استاد دانشگاه تهران اظهار نمود: در سند تحول دولت مردمی در حوزه اقتصاد دانش بنیان به زنجیره توجه شده است، اما اولویت ها مورد غفلت واقع شده است.
وی همینطور یکی از دیگر مواردی که در سند تحول مورد غفلت واقع شده، چالش های در ارتباط با حوزه آموزش عالی دانست و اظهار داشت: در بسیای از موارد این سند سکوت کرده است و ما یک چالش های جدی داریم که از کنار آن راحت عبور کرده ایم. به عنوان مثال آیا نظام آموزش عالی کشور باید مبتنی بر تقاضا باشد.
سیف الدین با اشاره به اینکه مبحث بحث گردش نخبگان در کشور از مشکل ساختاری برخوردار است، اضافه کرد: بعنوان مثال حالا اولویت جذب در خیلی از دستگاه ها مثل صدا و سیما، وزارت نفت، قوه قضاییه، وزارت امور خارجه و نیروی انتظامی دانشگاه های خود این بخش ها است و متاسفانه این مساله اشتغال و سیر گردش نخبگانی کشور را گرفتار مشکل کرده است.
وی خاطرنشان کرد: برنامه سند تحول دولت مردمی بویژه در فرآیندها خیلی خوب تنظیم شده، اما در نتیجه گرایی یک مقدار دارای ابهام است که آیا بعنوان مثال اگر اقداماتی در حوزه علم و فناوری انجام دادیم، آیا نظام علم و فناوری کشور پیشرفت خواهد نمود یا خیر و این مسائل نیازمند توجه لازم است.


1401/03/06
11:10:16
5.0 / 5
206
تگهای خبر: تكنولوژی , دانش بنیان , دانشگاه , فناوری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
IT File دانلود فایل
itfile.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانلود فایل محفوظ است

دانلود فایل

دانلود و اشتراک گذاری فایل