درختی که با برخورد صاعقه قد می کشد!
به گزارش دانلود فایل، در حالیکه رعد و برق یا همان صاعقه یک پدیده جذاب است، اما به علت توانایی آن در تخریب و خطری که برای حیات روی زمین ایجاد می کند، بدنام است. با این وجود این پدیده برای یک درخت بومی آمریکای جنوبی به جای این که نابودکننده باشد، زندگی بخش است.
به گزارش دانلود فایل به نقل از ایسنا، صاعقه هر ساله صدها میلیون درخت را در سراسر دنیا نابود می کند و تنه های سوخته و شاخه های شکسته آنها را بر جای می گذارد. با این وجود، در پیچ و تاب جذاب طبیعت، بعضی از درختان استوایی، این نیروی مخرب طبیعت را به نفع خود در خدمت گرفته اند.
یک مطالعه اخیر گزارش می دهد که درخت بادام استوایی معروف به «Dipteryx oleifera» که با نام «almendro» هم شناخته می شود و بومی کشورهای هندوراس، نیکاراگوئه، کاستاریکا، پاناما، کلمبیا و اکوادور است، نه تنها از برخورد مستقیم صاعقه جان سالم به در می برد، بلکه اصلا به علت آن رشد می کند.
محققان کشف کردند که صاعقه به درختان اطراف که مستقیماً برای جذب منابع رقابت می کنند، صدمه می رساند و همینطور گیاهان بالارونده را که چوب های انگل واری هستند که مسئول خفه کردن و کاهش رشد خیلی از درختان جنگل های بارانی هستند، نابود می کند.
محققان مدت ها گمان می کردند که بعضی از گونه های درختی نسبت به صاعقه مقاوم هستند، اما هیچ مدرک تجربی برای تأیید این فرضیه وجود نداشت.
تعدادی از پژوهشگران به رهبری ایوان گورا(Evan Gora)، یک سامانه مکان یابی صاعقه را در مرکز پاناما مستقر کردند تا اثرات بعد از آنرا بر روی ۹۳ درخت مورد برخورد صاعقه قرار گرفته ردیابی کنند.
دانشمندان در طول ۶ سال، توجه ویژه ای به ۹ درخت «Dipteryx oleifera» داشتند که مورد برخورد صاعقه قرار گرفتند.
قابل توجه است که تک تک درختان تنها با صدمه جزئی جان سالم به در بردند. در مقابل، تمام درختان دیگری که در معرض برخورد مستقیم صاعقه قرار گرفتند، بشدت صدمه دیدند و تقریبا دو سوم آنها طی دو سال بعد از برخورد خشک شدند.
گورا می گوید: دیدن درختانی که صاعقه به آنها برخورد می کند و حالشان خوب می ماند، بسیار جالب بود.
بطور میانگین، یک صاعقه ۹.۲ درخت مجاور را با عبور جریان از شاخه ها نابود می کند. علاوه بر این، آلودگی این درختان خاص به گیاهان بالارونده ۷۸ درصد کاهش پیدا کرد و با رقابت کمتر برای بهره بردن از نور خورشید، فضا و مواد مغذی، باروری و توانایی تولید مثل این درختان ۱۴ برابر افزوده شد.
نقشه برداری سه بعدی ساخته شده توسط هواپیماهای بدون سرنشین نشان داد که آلمندروهای صاعقه زده حدود ۴ متر بلندتر از همسایه های صاعقه نخورده خود هستند. این درختان با این بلندتر شدن، ۶۸ درصد بیشتر از درختان دیگر امکان دارد مورد برخورد صاعقه قرار بگیرند و بعنوان یک صاعقه گیر طبیعی عمل کنند.
از آنجاییکه این درختان می توانند صدها سال زندگی کنند، انتظار می رود در طول زندگی خود در مقابل ضربات مختلف صاعقه مقاومت کنند.
گورا می گوید: بهتر است که درخت «Dipteryx oleifera» صاعقه بخورد.
این درخت در شرایط فرگشتی، یک مکانیسم بقای بسیار غیر معمول را به کار گرفته است. گویی دور کردن رقبا و گیاهان بالارونده به قیمت یک صدمه دیدگی جزئی، یک استراتژی برنده برای این درخت است.
این مطالعه در مجله New Phytologist انتشار یافته است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب