انتخاب ایران بعنوان پایگاه اصلی مطالعات بین المللی خواب
به گزارش دانلود فایل عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به انتخاب ایران بعنوان پایگاه اصلی مطالعات بین المللی خواب، اظهار داشت: اختلالات خواب یكی از معضلات شایع جوامع مدرن است كه با مشكلات جدی روان شناختی، افزایش بیماری های مختلف جسمی، اختلال تنظیم هیجانی، افزایش تصادفات رانندگی و كاهش عملكرد شغلی و تحصیلی بیماران ارتباط دارد.
به گزارش دانلود فایل به نقل از ایسنا، دکتر مسعود طهماسیان با بیان مطلب فوق اضافه کرد: هم اکنون حدود ۳۰ درصد افراد جهان گرفتار علایم بیخوابی هستند و ۱۰ درصد با اختلال بیخوابی (بیخوابی بیش از سه بار در هفته و بیش از سه ماه) دست و پنجه نرم می کنند. این اختلالات ارتباط جدی با افسردگی دارد، بطوریکه بعضاً شاهد افسردگی مقاوم به درمان در این افراد هستیم که این ارتباط دو طرفه، عموما با اختلال در شبکه های عملکردی مغز مرتبط می باشد.
معاون آموزشی- پژوهشی پژوهشکده علوم و فناوری های پزشکی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به تاثیر اختلالات خواب بر عملکرد مغز اظهار نمود: در پژوهش های گوناگون پژوهشکده علوم و فناوری های پزشکی که با همکاری مرکز تحقیقات اختلالات خواب دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه و دانشمندان برجسته ای از کشورهای آلمان، انگلیس، امریکا و کانادا انجام شده و در مجلات معتبر این زمینه چاپ شده اند، رابطه مدلول داری بین زمان کم خواب و افزایش افسردگی، افزایش چاقی و تغییرات ساختاری مغز دیده شده است. همین طور رابطه قابل توجهی بین علایم بیخوابی در سه ماهه سوم حاملگی و افسردگی بعد از زایمان نشان داده شده است و درمان بیخوابی در دوران حاملگی منجر به کاهش علائم افسردگی بعد از زایمان می شود. همین طور آپنه تنفسی (قطع تنفس) در حین خواب که در ۴ تا ۷ درصد جمعیت عمومی وجود دارد، تا پنج برابر خطر بیماری آلزایمر را بیشتر می کند و آپنه خواب تنها فاکتور خطر قابل پیشگیری بیماری آلزایمر است.
وی به نتایج مطالعات صورت گرفته درباب عوارض بی خوابی اشاره نمود و اظهار داشت: در سالهای اخیر، تصویربرداری ساختاری و عملکردی مغز در بیماران با اختلالات خواب مانند آپنه خواب و اختلال بی خوابی به شناخت مکانیسم این بیماری ها و تغییرات ناشی از آنها در مغز منجر گردیده است. در مطالعات فراتحلیل تصویربرداری مغز، ارتباط مستقیم بین اختلالات خواب و تغییرات شبکه های عملکردی مغز مانند شبکه پیش فرض مغز و شبکه درک هیجان و نیز تغییر ساختاری در بخش های مختلف مغز مانند هیپوکامپ، اینسولا و آمیگدال دیده شده است. همین طور در مطالعه دیگری نشان داده شد که بی خوابی کوتاه مدت (۲۴ ساعته) می تواند عوارض خطرناک و غیرقابل بازگشتی در عملکرد قشر آهیانه ای مغز داشته باشد.
دکتر طهماسیان، از انتخاب ایران بعنوان پایگاه اصلی مطالعات بین المللی خواب آگاهی داد و تصریح کرد: پیرو برگزاری همایش سالیانه بین المللی نقشه برداری مغز ایران در دانشگاه شهید بهشتی و حضور دانشمندان برجسته جهان در این رشته و باتوجه به کیفیت مقالات چاپ شده دراین زمینه از دانشگاه شهید بهشتی، پروفسور پل تامسون، استاد دانشگاه کالیفرنیای جنوبی و رئیس پروژه بین المللی انیگما، پیشنهاد تاسیس گروه تحقیقاتی خواب را به ایران داد و پژوهشکده علوم و فناوری های پزشکی دانشگاه شهید بهشتی را بعنوان پایگاه اصلی مطالعات بین المللی خواب انتخاب نمود. این گروه در طول این مدت موفق به جذب ۳۳ نفر از پژوهشگران برجسته ای از آمریکا، هلند، انگلیس، آلمان، استرالیا، نروژ، بلژیک و کره جنوبی برای همکاری با گروه خواب «انیگما» شده است.
معاون آموزشی- پژوهشی پژوهشکده علوم و فناوری های پزشکی، درباب پروژه انیگما، اشاره کرد: انیگما یک کنسرسیوم بین المللی با مشارکت حدود چهل کشور جهان است که پژوهشگران در زمینه های مختلف بیماری های مغز و اعصاب با بهره گیری از تصویربرداری مغز و ژنتیک با یکدیگر همکاری می کنند. در این پروژه پژوهشگران با به اشترک گذاشتن نتایج تحقیقات خود به انجام پژوهش های جهانی کمک کرده و نتایج آنرا به صورت مقالات فراتحلیل در معتبرترین مجلات علمی انتشار می دهند.
دکتر طهماسیان، درباب روش های درمان در اختلالات خواب، اشاره کرد: به طور خلاصه، بااینکه اختلالات خواب منجر به تغییرات در ساختار و عملکرد مغز می شود؛ اما با درمان های دارویی و غیردارویی موجود قابل مدیریت است. متاسفانه از آنجائیکه مصرف خودسرانه و نامناسب دارو در کشور ما شیوع بالایی دارد، این امر موجب تشدید اختلالات خواب شده است. کلینیک های خواب نقش بسزایی در تشخیص دقیق و شروع زودهنگام درمان این اختلال دارند اما باید توسعه بیشتری دراین زمینه و شناخت عوامل مرتبط و تغییرات مغزی همراه با آنها انجام گیرد.
منبع: دانلود فایل
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب