حاكم شدن شرایط كمبود اكسیژن در خلیح فارس و دریاهای عمان و خزر

حاكم شدن شرایط كمبود اكسیژن در خلیح فارس و دریاهای عمان و خزر

به اعتقاد محققان حوزه اقیانوس شناسی ورود فاضلاب و افزایش فعالیتهای انسانی باعث کاهش اکسیژن در آب های اقیانوسی شده است و این روند علاوه بر آنکه تخریب و نابودی اکوسیستم دریایی را به دنبال دارد بر روی فعالیتهای اقتصاد دریایی مانند پرورش ماهی در قفس هم اثر گذار است و باعث وارد کردن خسارات به پرورش دهندگان خواهد شد.


به گزارش دانلود فایل به نقل از ایسنا، دکتر ابوالفضل صالح، عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی در وبینار کم اکسیژنی و اسیدی شدن خلیج فارس، غرب اقیانوس هند و دریای عمان را از مناطقی نام برد که درگیر کم اکسیژنی هستند و اظهار داشت: علاوه بر خلیج فارس و دریای عمان، گزارش هایی از کم اکسیژنی دریای خزر هم انتشار یافته است که عمده علل آن فعالیت‎های انسانی، مصرف سوخت های فسیلی و ورود فاضلاب ها به دریا است.
وی با تکیه بر اینکه اگر میزان اکسیژن موجود در آب ها از دو میلی‎گرم در لیتر کمتر باشد محیط آبی گرفتار کم اکسیژنی شده است، تصریح کرد: شرایط کم اکسیژنی استرسی را برای آبزیان ایجاد خواهد نمود که در نهایت منجر به مرگ آنها و از بین رفتن اکوسیستم های دریایی خواهد شد.
صالح، ضمن اشاره به مکانیزم کاهش میزان اکسیژن در محیط های آبی، توضیح داد: این پدیده زمانی رخ می دهد که میزان مصرف اکسیژن بیشتر از تولید آن باشد که در این وضعیت مواد مغذی و آلی موجود در آب باعث رشد و شکوفایی جلبکی و مرگ آبزیان خواهد شد و برای تجزیه و تخریب بقایای در بستر دریا احتیاج به اکسیژن است که این عوامل کم اکسیژنی را به دنبال دارد.
عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی گرمایش زمین به علت تولید گازهای گلخانه ای را از دیگر عوامل تشدید کننده کاهش اکسیژن در محیط های آبی نام برد و خاطرنشان کرد: از انقلاب صنعتی تابحال محیط های دریایی همسو با زمین در حال گرم تر شدن هستند.
این محقق حوزه اقیانوس شناسی مناطق اقیانوسی به دسته بندی های "آب های با اکسیژن اشباع"، "آب های درگیر با پدیده کم اکسیژنی" و "آب هایی که مقدار اکسیژن آنها به صفر رسیده" تقسیم بندی کرد و اظهار داشت: در مناطقی که اکسیژن آب در حد تعادل است هیچ استرسی به آبزیان مواد نخواهد شد ولی در مناطقی با میزان اکسیژن کم، آبزیان معمولا در لبه های آن یعنی مناطق جذاب برای صیادان تجمع می کنند و در صورتیکه روند گرمایشی ادامه یابد، اوضاع کم اکسیژنی محیط های اقیانوسی بدتر خواهد شد.
صالح با تکیه بر اینکه در دریای عمان و خزر مناطقی با اکسیژن صفر وجود دارد، اظهار نمود: در بعضی از مناطق خزر مرکزی و جنوبی نواحی قابل توجهی از کم اکسیژنی وجود دارد بگونه ای که ۲۰۰ متر از بستر تا سطح انتشار یافته است.
اثرات کم اکسیژنی بر اقتصاد دریا
عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی، ضمن اشاره به اثرات کم اکسیژنی در محیط های اقیانوسی تصریح کرد: این پدیده حتی بر کاهش آبزی پروری در قفس اثرگذار است؛ چون که از آنجایی که ماهیان در قفس امکان فرار از منطقه را ندارند و خسارات زیادی را به پرورش دهندگان ماهی در قفس وارد می کنند اتفاقی که در سال ۲۰۰۲ در فیلیپین رخ داد.
وی ضمن اشاره به تجربیات جهانی از کم اکسیژنی تصریح کرد: در نامیبیا به علت رسیدن کم اکسیژنی به سطح و مملو شدن آب از گاز سمی H۲S خرچنگ ها به ساحل آمدند.
وی افزود: آب های اقیانوسی با کاهش فزاینده اکسیژن مواجه می باشد و با روند فعلی فعالیتهای انسانی این پدیده در حال تشدید شدن است.
به قول این محقق ستون آب در دریای عمان از دهانه تنگه هرمز تا آب های عمیق روبروی چابهار در اعماق بیشتر از ۵۰ متر با کمبود شدید اکسیژن مواجه می باشد ضمن آنکه ۴۰ تا ۵۰ سال پیش از سال ۲۰۰۰، در دریای خزر اکسیژن خوبی در عمق وجود داشت ولی هم اکنون این محیط آبی با کم اکسیژنی مواجه می باشد و در بعضی نواحی اکسیژن به صفر رسیده است.
اسیدی شدن آب اقیانوسی
صالح با تکیه بر اینکه کاهش اکسیژن با گرمایش زمین و اسیدی تر شدن آب ها همراه می باشد، اضافه کرد: تخریب زیستگاه ها و صید بی رویه از دیگر چالش های آب های اقیانوسی است و برای رفع این چالش های زیست محیطی باید به همه این عوامل به صورت پکیج دیده شود. نمی‎توان برای رفع آنها به صورت جداگانه راهکار عرضه کرد.
عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی انتشار گاز دی اکسید کربن را از عوامل موثر در اسیدی شدن آب های دریایی ذکر کرد و افزود: طبق گزارش های عرضه شده از سال ۱۹۵۸ تا ۲۰۱۸ میزان انتشار این گاز سمی افزایش یافته است و مصرف اکسیژن(بدون جایگزین شدن) همراه با تولید دی اکسید کربن در ستون آب سبب افزایش قابل توجه اسیدیته آب خواهد شد به صورتی که در اعماق حدود ۱۰۰۰ متر در دریای عمان، pH آب حدود ۰.۷ اسیدی تر از آب های سطحی به ثبت رسید.
وی تصریح کرد: علاوه بر آن افزایش اسیدیته آب هم یکی از عوامل محدود کننده زیست در محیط های دریایی بخصوص برای موجودات که دارای اسکلت یا پوسته کربنات کلسیمی هستند، خواهد بود.
به قول وی، در شرایط اسیدی شدن آب، محیط های آبی بسیار خورنده می شود بگونه ای که جانوران مانند صدف و حلزون که دارای پوسته کلسیمی هستند در آب حل خواهد شد و رشد اسکلت مرجان ها هم کاسته می شود.
وضعیت میزان اکسیژن و اسیدی شدن خلیج فارس
صالح ضمن اشاره به وضعیت کم اکسیژنی خلیج فارس، توضیح داد: از آنجایی که احتمال به سطح رسیدن و انتشار آب های کم اکسیژن در سرتاسر سواحل دریای عمان تحت تأثیر جریان های عمودی و افقی است، استقرار توده عظیمی از آب های کم اکسیژن و بسیار نزدیک به سطح در دریای عمان می تواند بعنوان عامل تهدید کننده برای منابع زیستی این منطقه محسوب شود.
وی افزود: در دهه اخیر افزایش جمعیت در مناطق حاشیه خلیج فارس و ورود مواد مغذی به آن از عوامل اصلی تشدید کننده اسیدی تر شدن این محیط به شمار می رود




منبع:

1399/11/18
10:40:04
0.0 / 5
253
تگهای خبر: تولید , محقق
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۵
IT File دانلود فایل
itfile.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانلود فایل محفوظ است

دانلود فایل

دانلود و اشتراک گذاری فایل