هوشمندسازی پاسخی به چالش مدیریت منابع انرژی

هوشمندسازی پاسخی به چالش مدیریت منابع انرژی

سالانه 2 میلیارد مترمکعب گاز گمشده در شبکه گاز کشور داریم که عمدتاً به سبب دستکاری کنتور توسط مصرف کننده و یا خطای انسانی در خوانش کنتورها اتفاق می افتد. از مزیت های هوشمندسازی کنتورهای گاز، کاهش مصرف گازهای بدون درآمد است که با ارسال هشدار از چنین دستکاری هایی جلوگیری می کند و با حذف عامل انسانی در خوانش کنتور، ضریب خطای محاسباتی را کاهش خواهد داد.


به گزارش دانلود فایل به نقل از ایسنا، رشد فزاینده مصرف گاز طبیعی در کشور، فرسودگی شبکه زیرساختی، عدم سرمایه گذاری و تحریم ها، در کنار بی توجهی به مدیریت منابع انرژی، بحران امروزی کشور در زمینه انرژی را پدید آورده اند، از همین رو در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱، شرکت ملی گاز ایران موظف شده است که برای اصلاح الگوی مصرف، در امتداد هوشمندسازی توزیع گاز و نصب کنتورهای هوشمند با اولویت مشترکان پرمصرف اقدام نماید، در همین راستا بتازگی از «پلتفرم کنترل و مدیریت هوشمند کنتورهای گاز» رونمایی شده و مقرر است دوشنبه ششم تیرماه اولین رویداد توسعه همکاریهای دانش بنیان در استقرار هوشمندسازی نظام توزیع گاز طبیعی اجرا شود. در همین راستا مهدی عرب زاده یکتا از نقش آفرینان پلت فرم کنترل و مدیریت هوشمند کنتورهای گاز در گفتگو با ایسنا، توضیحاتی در این زمینه ارائه کرد.
همه را در سود مشارکت بدهیم
او اظهار نمود: در وضعیت فعلی که کمبود منابع انرژی به حالت بحرانی رسیده و از مرزهای توجیهات عملکردی و تجاری سازی هم گذشته تنها یک گزینه روی میز است و آن هم «کنترل مصرف» است، ما حالا نیازمند خط مشی مناسبی هستیم که در اوج بحران فعلی به فروکش کردن مصرف بی رویه و خارج از کنترل منابع انرژی در کشور منجر شود.
وی ادامه داد: امروز آنچه که بیش از هر چیزی، اهمیت دارد، محاسبات پویای قیمت گاز بهای مصرفی است. تجربه ما در هوشمندسازی نشان میدهد نه فقط می توانیم کنترل مصرف گاز را هوشمند نماییم بلکه همزمان می توانیم، مدل پیش پرداخت را اجرائی نماییم، بگونه ای که بعد از این، بتوان قبوض صادره و یا تعرفه گذاری گاز بها را برپایه قیمت گذاری های پویا به جامعه مصرف کننده، ارائه نماییم. امروز این ظرفیت در کشور هست و حتی به فراخور نیازها و رویکرد های آتی به کنتورهای گاز می توانیم قابلیت های بیشتری از هوشمندسازی را توسعه و پیاده سازی نماییم.
این کنشگر صنعت هوشمند اشاره کرد: یکی از رویکرد های مهمی که تا به امروز از آن غفلت شده رویکرد حل مسئله از نظر و نگاه اکوسیستمی است که ارزش را برای همه ذی نفعان، ذی نفوذان و ذی حقان این حوزه بوجود آورد. این امر در دنیای امروز قابل دستیابی است. امروزه دنیا با معرفی مدلهای متفاوتی از اقتصاد پلتفرمی، به این خاستگاه مهم پاسخ داده و جا دارد شرکت ملی گاز ایران، در نقشه راه توسعه ای خود به این بخش، نگاه ویژه ای داشته باشد.
کنتورهای هوشمند گاز چه کار می کنند
عرب زاده یکتا اشاره کرد: از نظر کنترلی و مدیریت بهینه مصرف انرژی و افزایش بازدهی، لازم است که فراگرد اندازه گیری دقیق داده ها و پردازش برخط آنها را در زمینه انرژی پیاده سازی نماییم و در این جهت کنتور هوشمند گاز محصول کاملی که در آن، داده ها از کنتور بواسطه شبکه دسترسی رادیویی اینترنت اشیا به سمت سامانه اینترنت اشیاء فناپ زیرساخت (پادیوت) ارسال می شود و در ادامه، مطابق نیازمندهای مطرح شده از طرح پیشنهادی (RFP) شرکت ملی گاز ایران به سمت سامان های بالادستی گسیل می شوند.
وی افزود: این اتفاق امکانی فراهم می آورد که رصد همزمان میزان مصرف از یک سو و اختلالات و اتفاقات در شبکه گازرسانی از طرف دیگر، همزمان برای بهره برداران و مشترکان خانگی و صنعتی نمایان بشود، زیرساختی که افزون بر قابلیت های اعلام شده؛ می تواند در تعیین عادلانه تعرفه و توزیع درست و مناسب منابع، به ویژه در زمان اوج مصرف به مشترکان شرکت ملی گاز ایران کمک نماید.
بگفته او این سازوکار علاوه بر حذف قبوض کاغذی، هزینه نگهداری شبکه را هم می کاهد و راندمان تجهیزات سمت مشتری را بیشتر می کند، چون در کنتورهای هوشمند می توانیم در لحظه و به طور برخط، سیستم اندازه گیری محلی یا همان کنتورهای هوشمند را تست و محل خطا را تشخیص و میزان آنرا محاسبه نماییم و برای رفع آن اشکال، ازراه دور اقدام نماییم.
او اشاره کرد: یکی دیگر از مزیت های هوشمندسازی کنتورهای گاز، کاهش مصرف گازهای بدون درآمد است. بر پایه آمار رسمی، سالانه ۲ میلیارد مترمکعب گاز گمشده در شبکه گاز کشور داریم که عمدتاً به سبب دستکاری کنتور توسط مصرف کننده و یا خطای انسانی در خوانش کنتورها اتفاق می افتد. کنتور هوشمند گاز با ارسال هشدار از چنین دستکاری هایی جلوگیری می کند و از طرف دیگر با حذف عامل انسانی در خوانش کنتور، ضریب خطای محاسباتی را می کاهد.
عرب زاده یکتا در آخر اظهار داشت: کنتورهای هوشمند گاز میزان و روش استفاده را در لحظه به اطلاع مصرف کننده رسانده و او را در پروسه مدیریت منابع انرژی سهیم می کند. اما یکی از خاصیت های مهم این تیپ از کنتورها، کنترل پذیر بودن آنها ازراه دور است که با اتصال به حس گرها در زمان حوادث طبیعی امکان تشخیص در لحظه و قطع گاز ازراه دور را دارد، بدین ترتیب می توانیم از بروز انفجار و سایر حوادث احتمالی جلوگیری نماییم.
به گزارش دانلود فایل به نقل از ایسنا، مقرر است اولین رویداد توسعه همکاریهای دانش بنیان در استقرار هوشمندسازی نظام توزیع گاز طبیعی در چهار محور موضوعی، کنتور هوشمند، زیرساخت های انتقال داده، پلت فرم های تحلیل داده و الزامات و مقررات و تنظیم گری با حضور وزیر نفت، معاون علم و فناوری رئیس جمهوری، مدیر عامل و معاونان شرکت ملی گاز ایران و برخی نمایندگان کمیسیون انرژی مجلس اجرا شود.
این رویداد توسعه همکاریهای دانش بنیان در استقرار هوشمندسازی نظام توزیع گاز طبیعی شامل دو بخش نمایشگاهی و ارائه محور است، در بخش نمایشگاهی شرکت های فعال در زنجیره ارزش هوشمندسازی و اندازه گیری هوشمند، توانمندی و محصولات خودرا به نمایش می گذارند، بدین سبب مهم ترین محصول در این بخش پلت فرم کنترل و مدیریت هوشمند کنتورهای گاز است که مقرر است وارد فاز اجرائی شود. این محصول حاصل همکاری گروههای مختلف است، از دانشگاه خاتم، کنتورسازی اکباتان، ایرانسل تا شرکت فناپ زیر ساخت که پلت فرم هوشمند این پروژه را مبتنی بر اینترنت اشیا طراحی و پیاده سازی کرده است.
شرکت ملی گاز ایران برمبنای لایحه بودجه سال ۱۴۰۱، برای اصلاح الگوی مصرف، موظف است در امتداد هوشمندسازی توزیع گاز و نصب کنتورهای هوشمند با اولویت مشترکان پرمصرف اقدام نماید. این شرکت می خواهد در انجام این پروژه بزرگ و مهم از توانمندی شرکت های دانش بنیان و فناور استفاده نماید و نخستین رویداد توسعه همکاریهای دانش بنیان در استقرار هوشمندسازی نظام توزیع گاز طبیعی، بستری برای ارائه توانمندی های شرکت های دانش بنیان در زمینه هوشمندسازی انرژی، شناسایی و تعامل مستقیم و بی واسطه آنها با شرکت ملی گاز ایران است که با همکاری صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در محل صندوق نوآوری و شکوفایی برگزار می گردد.



1401/03/31
18:57:48
5.0 / 5
254
تگهای خبر: اینترنت , پروژه , دانش بنیان , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
IT File دانلود فایل
itfile.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانلود فایل محفوظ است

دانلود فایل

دانلود و اشتراک گذاری فایل