تلسکوپ فضایی جیمز وب پدیده ای عجیب رصد کرد

تلسکوپ فضایی جیمز وب پدیده ای عجیب رصد کرد

به گزارش دانلود فایل، تلسکوپ فضایی جیمز وب نشانه هایی از یک شفق قطبی مرموز را بر فراز یک «ستاره شکست خورده» مشاهده کرد.


به گزارش دانلود فایل به نقل از ایسنا، پدیده شفق قطبی در سیاراتی که ستاره ای نزدیک به آنهاست و استراتوسفر آنها را گرم می کند پیش از این هم مشاهده شده است اما تماشای آن بر فراز جرمی که هیچ منبع گرمای مشخص بیرونی ندارد عجیب به نظر می آید.
به نقل از اسپیس، ستاره شناسان با استفاده از تلسکوپ فضایی جیمز وب(JWST) ناسا یک «ستاره شکست خورده» یا کوتوله قهوه ای را مشاهده کرده اند که نشانه هایی از وجود یک شفق قطبی را نشان داده است.
شفق های قطبی بیشتر بعنوان نورهای شمالی و جنوبی شناخته می شوند که در اثر برخورد ذرات آبستن خورشید به مولکول های جو زمین ایجاد می شوند. آنها معمولاً فقط در عرض های جغرافیایی بالا دیده می شوند، چونکه مغناطیس سپهر سیاره ما این ذرات را به سمت قطب ها هدایت می کند.
شفق های قطبی در اطراف سیارات دیگر منظومه شمسی مانند مشتری و زحل و حتی بر فراز قمرهای فعال مانند آیو مشتری و انسلادوس زحل دیده شده اند. که احیانا همگی در اثر بمباران شدن جو سیارات با ذرات خورشیدی آبستن بوجود آمده اند.
با این وجود شفق تازه کشف شده در اطراف یک کوتوله قهوه ای به نام W1935 و در فاصله بیشتر از ۴۰ سال نوری از زمین، مرموز به نظر می آید چونکه هیچ ستاره ای نزدیک به آن وجود ندارد که بتواند ذرات آبستن برای ایجاد شفق را فراهم آورد.
کوتوله های قهوه ای بزرگتر از سیارات غول پیکر گازی و کوچکتر از ستارگان هستند اما مانند ستاره ها از یک ابر درحال فروپاشی متشکل از گاز و غبار تشکیل می شوند. این بدان معناست که بیشتر کوتوله های قهوه ای مانند W1935 اغلب از ستاره ها جدا هستند.
نام مستعار «ستاره های شکست خورده» از این جهت به آنها نسبت داده می شود که جرم کافی برای ایجاد همجوشی هسته ای هیدروژن به هلیوم را در قلب خود ندارند. این فرآیندی است که به ستاره ها در طول عمرشان انرژی می بخشد.
شفق بالقوه بر فراز W1935 که نور مادون قرمز ناشی از انتشار متان منتشر می کرده توسط تلسکوپ فضایی جیمز وب مشاهده شده است. هنگامی که انتشار گازهای متان مشابه آنچه در این سیاره دیده شد بر روی مشتری و زحل مشاهده می شود، علت آن گرم شدن جو بیان می شود چونکه ذرات آبستن روی خطوط میدان مغناطیسی پایین می آیند و به ذرات جو برخورد می کنند و همینطور شفق های قطبی را ایجاد می کنند. ازاین رو محققان فکر می کنند که همین مساله در مورد این کوتوله قهوه ای جدا افتاده هم صدق می کند.
با وجود فقدان باد خورشیدی خارجی که سبب ایجاد شفق احتمالی بر کوتوله قهوه ای می شود، محققان اعتقاد دارند که امکان دارد برخی فرآیندهای داخلی در کوتوله قهوه ای وجود داشته باشد که این انرژی را به جو آن می رساند. از سوی دیگر، پلاسمای بین ستاره ای می تواند W1935 را تحت تأثیر قرار دهد، یا امکان دارد این کوتوله قهوه ای کاملا منزوی نباشد و هجوم ذرات را از یک قمر فعال نزدیک به خود دریافت کند.
گروهی از دانشمندان به رهبری جکی فاهرتی(Jackie Faherty)، ستاره شناس موزه تاریخ طبیعی آمریکا، این کشف را در حین بررسی ۱۲ کوتوله قهوه ای با جیمز وب انجام دادند.
W1935 و W2220 دو کوتوله قهوه ای بسیار مشابه بودند که دما و روشنایی مشابهی داشتند و همینطور ترکیبات حدودا یکسانی از آب، آمونیاک، مونوکسید کربن و دی اکسید کربن نشان دادند.
با این وجود، W1935 با دوقلوهایی که به آن نزدیک بودند در داشتن متانی که نور مادون قرمز ساطع می کرد، تفاوت داشت. در W2220، همان ترکیب شیمیایی نور را جذب می کرد.
فاهرتی می گوید: ما انتظار داشتیم متان را ببینیم، چونکه متان در سرتاسر این کوتوله های قهوه ای وجود دارد. اما به جای جذب نور، دقیقاً عکس آنرا دیدیم: متان می درخشید. من متعجب شدم. چرا متان از این جسم خارج می شود؟
این تیم با مدل سازی جو کوتوله های قهوه ای برای تعیین علت انتشار متان، دریافتند جو W2220 با افزایش ارتفاع سرد می شود، اما به نظر می آید جو W1935 درحال تجربه وارونگی دمایی است که جو آن در ارتفاعات بالاتر گرم می شود.
بن برنینگهام(Ben Burningham)، مدل ساز ارشد پژوهش از دانشگاه هرتفوردشایر در انگلیس می گوید: این وارونگی دما واقعا گیج کننده است. ما این نوع پدیده را در سیاراتی با یک ستاره نزدیک دیده ایم که می تواند استراتوسفر را گرم کند، اما دیدن آن در جسمی بدون منبع گرمای خارجی آشکار عجیب است.
این سبب شد که محققان برای یافتن توضیح به مشتری و زحل رجوع کنند. یافتن وارونگی دما در جو این غول های گازی منظومه شمسی هم قابل توجه است. نظریه اصلی برای این امر، گرم شدن توسط همان فرآیندی است که شفق قطبی را بوجود می آورد.
شفق های قطبی پیش از این برای توضیح خصوصیت های غیرمعمول کوتوله های قهوه ای، مانند انتشار رادیویی از نمونه های گرم تر این ستارگان شکست خورده، استفاده شده اند. با این وجود، مشاهدات جیمز وب از W1935 برای نخستین بار انتشار متان از یک کوتوله قهوه ای را نشان داده است که شفق قطبی را بوجود آورده است.




منبع:

1402/10/20
14:47:25
5.0 / 5
215
تگهای خبر: دانشگاه , عكس , محقق
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۵
IT File دانلود فایل
itfile.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانلود فایل محفوظ است

دانلود فایل

دانلود و اشتراک گذاری فایل