بازگشت گسترده مهاجران فاقد مدرك افغان با شیوع ویروس كرونا

بازگشت گسترده مهاجران فاقد مدرك افغان با شیوع ویروس كرونا

دانلود فایل: بر طبق نتایج مطالعات رصدخانه مهاجرت ایران با شیوع ویروس كرونا تعداد بازگشت مهاجران افغانستانی از ایران به كشور خود با شیوع ویروس كرونا افزایش یافته است و این پژوهشگران پیش بینی می كنند كه به سبب ایجاد اطمینان در بین قسمتی از مهاجران فاقد مدرك در خصوص دریافت خدمات درمانی در ایران، احیانا شاهد كاهش تعداد مهاجران بازگشتی از ایران خواهیم بود.


داود عیوضلو پژوهشگر رصدخانه مهاجرت ایران در گفت و گو با ایسنا، با اعلان اینكه روند بازگشت مهاجران فاقد مدرك افغانستانی در چند سال قبل تحت تأثیر عوامل مختلفی بوده است، اظهار داشت: بخش عمده این مهاجران كه كارگران فصلی و یا دوره­ ای هستند در ماه­هایی كه فعالیت كشاورزی و یا ساختمانی محدودتر می ­شود به كشور خود بازمی گردند؛ بااینكه روند بازگشت آنها از الگوی خاصی پیروی نمی كند.
وی افزود: در سال ۲۰۱۸ و بعد از اعمال تحریم های جدید اقتصادی مقابل ایران توسط ایالات متحده آمریكا روند بازگشت مهاجران افغانستانی شدت بسیار زیادی گرفت و ركوردهای جدیدی ثبت گردید و بعد از شیوع ویروس كرونا جدید(Covid-۱۹) در ایران نیز، باردیگر شاهد تحولاتی در بازگشت مهاجران افغانستانی به كشور خود هستیم. بدین جهت از بهمن ۱۳۹۸(فوریه ۲۰۲۰) شاهد روند افزایش تعداد مهاجران فاقد مدرك افغانستانی بوده ایم. بطوریكه تعداد آنها از حدود ۲۸ هزار نفر در ماه ژانویه به حدود ۳۵ هزار نفر در ماه فوریه افزایش پیدا كرد.
عیوضلو با تاكید بر اینكه با گسترش شیوع این ویروس در ایران در ماه اسفند(مارس) تعداد مهاجران بازگشتی به شدت افزایش یافت و تعداد آنها تا نیمه ماه مارس(یك تا ۱۴ مارس برابر با ۱۱ تا ۲۴ اسفند) در مقایسه با ماه گذشته آن با افزایش دو برابری روبه رو شده و به ۷۲ هزار نفر رسید، اشاره كرد: این درحالی است كه آمارهای مربوط به نیمه دوم ماه مارس ۲۰۲۰ هنوز ارائه نشده است. از طرفی ما شاهد كاهش بسیار زیاد در آمار بازگشت مهاجران فاقدمدرك افغانستانی از كشور پاكستان هستیم كه مهمترین دلیل آن مسدود شدن گذرگاه­ های مرزی پاكستان و افغانستان در چند هفته گذشته بوده است و تنها برای مدت كوتاهی مرزهای این دو كشور برای بازگشت این مهاجران باز شد. بدین جهت تعداد مهاجرین بازگشتی از پاكستان به افغانستان در ۱۴ روز اول ماه مارس ۲۰۲۰ به ۱۸۱ نفر كاهش پیدا كرد.


پژوهشگر رصدخانه مهاجرت ایران توقف بعضی از فعالیت ­های اقتصادی در شهرهای ایران و ترس از عدم امكان دریافت خدمات درمانی رایگان برای مهاجران فاقدمدرك در مراكز درمانی كشور را همچون مهمترین دلیلهای بازگشت گسترده این مهاجران از ایران نام برد و تصریح كرد: همین طور ترس از مسدود شدن گذرگاه­ های مرزی ایران و افغانستان كه در اوایل شیوع ویروس كرونا در بعضی از رسانه ­ها عنوان شد در تصمیم به بازگشت سریع از جانب این مهاجران بی تأثیر نبوده است تا در زمان بحران در كنار خانواده های خود در افغانستان حضور داشته باشند.
عیوضلو افزود: تحول دیگر در دوره شیوع ویروس كرونا در رابطه با مهاجران بازگشتی از ایران مربوط به كاهش شدید مهاجران رد مرز(دیپورت) شده است. در سال ­ها و ماه ­های گذشته در حدود نیمی از مهاجران افغانستانی به صورت داوطلبانه و نیمی از آنها به صورت ردمرز از ایران به كشور خود بازگشته اند. البته سهم مهاجران ردمرز شده در مقایسه با مهاجران بازگشتی داوطلبانه از سال ۲۰۱۷ پیشی گرفته است؛ بطوریكه در ماه فوریه سال ۲۰۲۰ از مجموع حدود ۳۵ هزار مهاجر افغانستانی فاقد مدرك بازگشتی از ایران در حدود ۱۹ هزار نفر(۵۴ درصد) به صورت ردمرز و حدود ۱۶.۵ هزار نفر(۴۶درصد) به صورت داوطلبانه به كشور خود بازگشتند.
وی افزود: اما در ماه نیمه اول ماه مارس(۱۱ تا ۲۴ اسفند) تعداد مهاجران ردمرز شده به شدت كاهش یافته است، بطوریكه در این دوره ۱۴ روزه از مجموع ۷۲ هزار و۶۳۱ مهاجر فاقدمدرك بازگشتی ۶۷ هزار و ۱۳۵ نفر(۹۲ درصد) به صورت داوطلبانه و تنها ۵ هزار و ۴۹۶ نفر(۸ درصد) به صورت رد مرز به كشور افغانستان بازگشته اند. این مساله نشانگر تغییر رویكرد در دوره شیوع ویروس كرونا توسط ایران است كه تلاش نموده تا با سهل گیری بیشتر شرایط را برای احساس امنیت بیشتر این مهاجران و مراجعه آنها به مراكز درمانی بدون ترس از دستگیری و رد مرز آنها فراهم آورد.
وی خطرات نگهداری مهاجران دستگیر شده در اردوگاه ­ها یا انتقال آنها به وسیله اتوبوس به سمت مرزهای شرقی از نظر انتقال ویروس را از دیگر دلیلهای ذكر كرد و اظهار داشت: از جانب دیگر قسمتی از كاهش تعداد مهاجران رد مرز شده از ایران می تواند مربوط به كاهش تعداد آن دسته از مهاجران افغانستانی باشد كه در كوشش برای عبور از خاك ایران برای رسیدن به كشور تركیه و بعد از آن به كشورهای اروپایی هستند. باتوجه به كنترل سختگیرانه مرزها توسط كشورها به خصوص كشورهای یونان و تركیه شاهد كاهش مهاجران عبوری از خاك ایران هستیم كه به صورت قاچاقی وارد ایران شده و بعد از دستگیری به كشور افغانستان رد مرز می شوند.
این پژوهشگر حوزه مهاجرت های الزامی و پناهجویی رصدخانه مهاجرت ایران با اعلان اینكه بنظر می رسد بعد از سال ۲۰۱۸ شاهد افزایش مجدد در تعداد مهاجران افغانستانی بازگشتی باشیم، اظهار نمود: اما این مساله تحت تأثیر عوامل مختلفی همچون كاهش تعداد مبتلایان به این ویروس و كنترل آن در ماه های آتی در ایران خواهد بود. موضوع بازگشت مهاجران افغانستانی می تواند در ماه های آتی هم از نظر دسترسی به نیروی كار این مهاجران و هم از نظر بازگشت مجدد آنها به ایران، چالش هایی را ایجاد كند ولی باتوجه به عبور از مرحله شوك اولیه شیوع ویروس و ایجاد اطمینان در بین قسمتی از مهاجران فاقد مدرك در خصوص دریافت خدمات درمانی در ایران، احیانا شاهد كاهش تعداد مهاجران بازگشتی از ایران خواهیم بود.




منبع:

1399/01/20
22:58:49
5.0 / 5
2791
تگهای خبر: خدمات , محقق
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲
لینک دوستان دانلود فایل
IT File دانلود فایل
itfile.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانلود فایل محفوظ است

دانلود فایل

دانلود و اشتراک گذاری فایل