عملكرد ضعیف سدهای گلستان در زمان سیل به علت انباشت رسوب

عملكرد ضعیف سدهای گلستان در زمان سیل به علت انباشت رسوب

به گزارش دانلود فایل بررسی مطالعات محققان پژوهشكده مناطق خاك و آبخیزداری كشور در سیل های اخیر نشان داد در سیل گلستان بالغ بر ۵۰ میلیون متر مكعب رسوب در مخازن بندهای آبخیزداری و سدهای استان گلستان انباشته شد؛ ازاین رو سدها عملكرد ضعیفی در مقابله با سیل داشتند.


به گزارش دانلود فایل به نقل از ایسنا دكتر محمدرضا غریب رضا از محققان گروه تحقیقات مهندسی رودخانه و سواحل پژوهشكده مناطق خاك و آبخیزداری كشور در پنل تخصصی سیل سی و هشتمین گردهمایی علوم زمین در سازمان زمین شناسی، سیلاب را عبارت از آب فراوانی كه با سرعت جاری شود و طغیان كند و پهنه ای از زمین را كه در شرایط عادی زیر آب نیست، فراگیرد، تعریف كرد.
وی به وقوع سیل در استان مازندران اشاره نمود و اضافه كرد: وقوع سیل در رودخانه های "تجن"، "تالار و سیاهرود"، "نكا رود"، "خلیج میانكاله" و "بابل رود" استان مازندران از نوع تند سیلاب (Flash Flood) بوده و در مناطق ساحلی چون "كیاكلا"، "گلوگاه"، "ساری"، "نكا"، "میاندرود"، "عرب خیل" و "لاریم" آبگرفتگی رخ داده است.
به قول این محقق، حجم بارش دریافتی در حوضه رودخانه های "تجن"، "تالار و سیاهرود"، "نكا رود"، "خلیج میانكاله" و "بابل رود" در شرق این استان به ترتیب ۳۹۳، ۲۷۸، ۱۴۰، ۱۳۴ و ۱۲۷ میلی متر مكعب بوده، ضمن آنكه تخریب سیل در رودخانه تجن توسط بارش برابر ۱۶۲ میلی متر، دبی پیك سیلاب ۸۸۰ متر مكعب بر ثانیه و با دوره بازگشت ۳۳۰ ساله رقم خورده است.
این محقق، تخریب سیل در رودخانه "تالار" را حاصل بارشی بالغ بر ۱۰۰ میلی متر و دبی ۱۳۰ متر مكعب بر ثانیه با دوره بازگشت دبی جریان ۵۸ ساله ذكر كرد و خاطرنشان كرد: در این رخداد سیلابی فرسایش در بالادست و انباشت رسوب به ضخامت تا ۸۰ سانتی متر در تراز منهای ۱۵ متر از منطقه "لشكو كلاً"به بعد رخ داده است.
محقق پژوهشكده مناطق خاك و آبخیزداری كشور، استان گلستان را یك استان سیل خیز كشور توصیف كرد و افزود: از سال ۱۳۷۰ تعداد ۱۲۷ مورد سیل در این استان رخ داده است و لازم است در مورد این استان بررسی های بیشتری صورت گیرد.
وی وقوع سیل در تمام زیر حوضه های "گرگانرود"، "قره سو"و "اترك" استان گلستان را از نوع تند سیلاب (Flash Flood) دانست و تصریح كرد: در مناطق "گنبد"، "آق قلا"، "گمیشان"، "جنوب بندر تركمن" و ده ها روستای پیرامونی آبگرفتگی رخ داد. ایستگاه "توسكاچال" با ۳۱۷ میلی متر و "دشت گرگان" با ۲۸۷ میلی متر بیشترین بارش را دریافت نمودند.
غریب رضا با تاكید بر اینكه در این سیل بالغ بر ۵۰ میلیون متر مكعب رسوب در مخازن بندهای آبخیزداری و سدهای استان گلستان انباشته شد، اظهار نمود: بررسی ها نشان داده است سدهای استان به علت حجم كمتر از ۵۰ درصد ظرفیت آنها، عملكرد ضعیفی داشتند.



1398/02/11
20:20:25
5.0 / 5
3914
تگهای خبر: محقق
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۱
لینک دوستان دانلود فایل
IT File دانلود فایل
itfile.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانلود فایل محفوظ است

دانلود فایل

دانلود و اشتراک گذاری فایل